Posted on Leave a comment

BPSC World History Questions

1. When did China start the Civil Services Examinations ?
(1) 6 A.D (2) 1905
(3) 1920 (4) 1949

2. Who was the first Calipha
(1) Sulaiman, the Great
(2) Abu Bakr
(3) Iman Hussain
(4) Constantine

3. In which country is Karabla, the
holy city of Shia Muslims
located ?
(1) Iran (2) Iraq
(3) Jordan (4) Syria

4. The city of “Tashkent” is located in
(1) Uzbekistan (2) Kazakhstan
(3) Russia (4) Kyrgystan

5. Independence movement of Vietnam was headed by
(1) Ngo Dinh Diem
(2) Zhou Enlai
(3) Pol Pot
(4) Ho Chi Minh

6. Which one country is still governed by a monarch ?
(1) Afghanistan
(2) Iran
(3) Iraq
(4) Saudi Arabia

7. Japan’s Parliament is known as
(1) Diet (2) Dail
(3) Yuan (4) Shora

8. The currency of Thailand is
(1) Bhat (2) Rupiah
(3) Yuan (4) Yen

9. 1911 Revolution of China resulted
in
(1) Establishment of a Republic
(2) Reudalism
(3) Democracy
(4) Increased problems of people

10. East Timor, in Indonesian Archipelago, was the former colony of
(1) Dutch (2) English
(3) French (4) Portuguese

Ans: 1. (1) 2. (2) 3. (2) 4. (1)
5. (4) 6. (4) 7. (1) 8. (1)
9. (1) 10. (4)

Explainations

1. (1) One of the oldest examples of a civil service based
on meritocracy is the Imperial bureaucracy of China,
which can be traced as far back as the Qin Dynasty
(221–207 BC). During the Han Dynasty (202 BC–220
AD) the xiaolian system of recommendation by
superiors for appointments to office was established.
The civil service recruitment method and educational
system employed from the Han dynasty (206 B.C.–
A.D. 220) was abolished by the Ch’ing dowager
empress Tz’u Hsi in 1905 under pressure from leading
Chinese intellectuals. The Sui dynasty (581–618)
adopted this Han system and applied it in a much
more systematic way as a method of official
recruitment.

2. (2) Abu Bakr was a senior companion (Sahabi) and
the father-in-law of the Islamic prophet Muhammad.
He ruled over the Rashidun Caliphate from 632–634
CE when he became the first Muslim Caliph following
Muhammad’s death. As Caliph, Abu Bakr succeeded
to the political and administrative functions previously
exercised by Muhammad, since the religious function
and authority of prophethood ended with Muhammad’s
death according to Islam. He was called Al-Siddiq (The
Truthful).

3. (2) Karbala is a city in Iraq, southwest of Baghdad.
The city, best known as the location of the Battle of
Karbala (680), is amongst the holiest cities for Shia
Muslims after Mecca and Medina. It is home to the
Imam Hussein Shrine. Karbala is famous as the site
of the martyrdom of Hussein ibn Ali (Imam Hussein),
and commemorations are held by millions of Shias
annually to remember it. Karbala is considered sacred
by all Shias.

4. (1) Tashkent is the capital of Uzbekistan and of the
Tashkent Province. This historic city is associated
with the Tashkent Declaration of 10 January, 1966
which was a peace agreement between India and
Pakistan after the Indo-Pakistani War of 1965. The
Soviets, represented by Premier Alexei Kosygin
moderated between Indian Prime Minister Lal Bahadur
Shastri and Pakistani President Muhammad Ayub
Khan. The Tashkent conference, under UN, American
and Russian pressure, compelled Pakistan and India
to restore their national boundary and the 1949
ceasefire line in Kashmir. This eventually led to
dissatisfaction and protests against the Ayub Khan
leadership.

5. (4) Ho Chi Minh was a Vietnamese Communist dictator
who was prime minister (1945–1955) and president
(1945–1969) of the Democratic Republic of Vietnam
(North Vietnam). He was a key figure in the foundation
of the Democratic Republic of Vietnam in 1945, as
well as the People’s Army of Vietnam (PAVN) and the
Viet Cong (NLF or VC) during the Vietnam War. He
led the Viet Minh independence movement from 1941
onward, establishing the communist-ruled Democratic
Republic of Vietnam in 1945 and defeating the French
Union in 1954 at battle of Dien Bien Phu.

6. (4) Saudi Arabia, officially known as the Kingdom of
Saudi Arabia, is an absolute monarchy, although,
according to the Basic Law of Saudi Arabia adopted
by royal decree in 1992, the king must comply with
Sharia (that is, Islamic law) and the Quran. The Quran
and the Sunnah (the traditions of Muhammad) are
declared to be the country’s constitution, but no written
modern constitution has ever been written for Saudi
Arabia, and Saudi Arabia remains the only Arab Nation
where no national elections have ever taken place,
since its creation. No political parties or national
elections are permitted.

7. (1) The Diet is Japan’s bicameral legislature. It is
composed of a lower house, called the House of
Representatives, and an upper house, called the House
of Councillors. Both houses of the Diet are directly
elected under a parallel voting system. In addition to
passing laws, the Diet is formally responsible for
selecting the Prime Minister. The Diet was first
convened as the Imperial Diet in 1889 as a result of
adopting the Meiji constitution. The Diet took its
current form in 1947 upon the adoption of the postwar
constitution and is considered by the Constitution to
be the highest organ of state power.

8. (1) Baht is the currency of Thailand. It is subdivided
into 100 satang. The issuance of currency is the
responsibility of the Bank of Thailand.

9. (1) The Xinhai Revolution, also known as the
Revolution of 1911 or the Chinese Revolution,
overthrew China’s last imperial dynasty, the Qing
Dynasty, and established the Republic of China. The
revolution was named Xinhai because it occurred in
1911, the year of the Xinhai stem-branch in the
sexagenary cycle of the Chinese calendar. January 1,
1912, was set as the first day of the First Year of the
Republic of China.

10. (4) East Timor was colonized by Portugal in the 16th
century, and was known as Portuguese Timor until
Portugal’s decolonization of the country. In late 1975,
East Timor declared its independence, but later that
year was invaded and occupied by Indonesia and was
declared Indonesia’s 27th province the following year.
In 1999, following the United Nations-sponsored act
of self-determination, Indonesia relinquished control
of the territory and East Timor became the first new
sovereign state of the 21st century on May 20, 2002.

Posted on Leave a comment

HSSC Police Constable Ancient History Questions

1. Which among the following chronology is correct regarding four
‘samvatas’ ?
(1) Gupta–Gregorian–Hizri–Saka
(2) Gregorian–Saka–Hizri–Gupta
(3) Saka–Gregorian–Hizri–Gupta
(4) Hizri–Gupta–Gregorian–Saka

2. The home of Gargi, Maitrey, and
Kapila was at
(1) Vidisha (2) Ujjain
(3) Pataliputra (4) Mithila

3. Which area of India was known
as Avantika in ancient times ?
(1) Avadh (2) Ruhelkhand
(3) Bundelkhand (4) Malwa

4. The Social System of the Harappans was :
(1) Fairly egalitarian
(2) Slave-Labour based
(3) Colour (Varna) based
(4) Caste based

5. Which of the following Vedas provides information about the civilisation of the Early Vedic Age?
(1) Rig-veda (2) Yajur-veda
(3) Atharva-veda (4) Sama-veda

6. The university which became famous in the post-Gupta Era was :
(1) Kanchi (2) Taxila
(3) Nalanda (4) Vallabhi

7. Banabhatta was the court poet
of which emperor ?
(1) Vikramaditya
(2) Kumaragupta
(3) Harshavardhana
(4) Kanishka

8. The first Indian ruler, who established the supremacy of Indian
Navy in the Arabian Sea was :
(1) Rajaraja I (2) Rajendra I
(3) Rajadhiraja I (4) Kulottunga I

9. Which statement on the Harappan Civilisation is correct?
(1) Horse sacrifice was known
to them.
(2) Cow was sacred to them.
(3) ‘Pashupati’ was venerated by
them.
(4) The culture was not generally
static.

10. The First Tirthankara of the
Jains was :
(1) Arishtanemi (2) Parshvanath
(3) Ajitanath (4) Rishabha

Answers: 1. (*) 2.(4) 3.(4) 4.(1)
5.(1) 6.(3) 7.(3) 8.(1)
9.(4) 10.(4)

1. (*) Samvat is any of the various Hindu calendars. In
India, there are several calendars in use. The Saka
Samvat is associated with 78 A.D; Gupta Samvat with
320 A.D; and Hijri Samvat with 622 A.D. The first
year of Hijri era was the Islamic year beginning in AD
622 during which the emigration of Muhammad from
Mecca to Medina, known as the Hijra, occurred. The
Gregorian calendar, also called the Western calendar
and the Christian calendar, is the internationally accepted civil calendar. It was introduced by Pope Gregory XIII, after whom the calendar was named, by a
decree signed on 24 February, 1582.

2. (4) The name ‘Mithila‘ goes back to Puranic times. It
occurs in the Mahabharata and in Pali literature. According to the Puranic tradition the name has been
derived from that of Mithi (son of Nimi) King of Ayodhya and grandson of Manu who founded a kingdom which was called Mithila after him. It is associated with Valmiki, Ashtavakra, Yajnavalkya, Udayana,
Mahavira, Kanada, Jaimini and Kapila as well as the
women philosophers, such as, Gargi, Maitreyi, Bharati and Katyayani. After the era of the Ramayana it is
said that the three seats of culture in Vedic period –
Kosala, Kasi and Videha – merged to form the Vajjians
confederacy and the centre of political gravity shifted
from Mithila to Vaishali.

3. (4) Ujjain (Avanti, Avantikapuri), is an ancient city of
Malwa region in central India, on the eastern bank of
the Kshipra River, today part of the state of Madhya
Pradesh. Avanti with its capital at Ujjaini, is mentioned in Buddhist literature as one of the four great
powers along with Vatsa, Kosala and Magadha.

4. (1) The archaeological record of the Indus civilization
provides practically no evidence of armies, kings,
slaves, social conflict, prisons, and other oft-negative
traits that we traditionally associated with early civilizations. If there were neither slaves nor kings, a more
egalitarian system of governance may have been practiced. Besides, compared to other ancient civilizations
the houses were of nearly equal size indicating a more
egalitarian social structure i.e. The Social System of
the Harappans was fairly egalitarian.

5. (1) The Vedic period (or Vedic age) was a period in
history during which the Vedas, the oldest scriptures
of Hinduism, were composed. The time span of the
period is uncertain. Philological and linguistic evidence
indicates that the Rig Veda, the oldest of the Vedas,
was composed roughly between 1700 and 1100 BCE,
also referred to as the early Vedic period. It is an
important source of information on the Vedic religion
and their Gods as well as presents a detailed account
of the life of the people at that time.

6. (3) Nalanda was an ancient centre of higher learning
in Bihar, which was a Buddhist centre of learning
from the fifth or sixth century A.D. to 1197 CE. Nalanda flourished between the reign of the Sakraditya
(whose identity is uncertain and who might have been
either Kumara Gupta I or Kumara Gupta II) and 1197
A.D, supported by patronage from the Hindu Gupta
rulers as well as Buddhist emperors like Harsha and
later emperors from the Pala Empire.

7. (3) Banabhatta was a Sanskrit scholar and poet of
India. He was the Asthana Kavi in the court of King
Harshavardhana, who reigned in the years 606–647
CE in north India. Bana’s principal works include a
biography of Harsha, the Harshacharita and one of
the world’s earliest novels, Kadambari. The other works
attributed to him is the Parvatiparinaya.

8. (1) Rajaraja Chola I created a powerful standing army
and a considerable navy, which achieved even greater success under his son Rajendra Chola I. One of
the last conquests of Rajaraja was the naval conquest
of the ‘old islands of the sea numbering 12,000’, the
Maldives. Chola Navy also had played a major role in
the invasion of Lanka.

9. (4) Potteries of the Harappan Civilization bring out the
gradual evolutionary trend in the culture. It is on the
basis of different types of potteries and ceramic art
from found over the different stages of the civilization, it can be said that Harappan culture was not
static and did not disappear suddenly. While showing signs of decay, in course of time it rejuvenated
itself by reviving some of the earlier ceramic traditions and evolving new ones in the transitional phase.

10. (4) In Jainism, Rishabh was the first of the 24
Tirthankaras who founded the Ikshavaku dynasty and
was the first Tirthankara of the present age. Because
of this, he was called Adinath. He is mentioned in the
Hindu text of the Bhagavata Purana as an avatar of
Vishnu. In Jainism, a Tirthankara is a human being
who helps in achieving liberation and enlightenment
as an “Arihant” by destroying all of their soul constraining (ghati) karmas, became a role-model and
leader for those seeking spiritual guidance.

Posted on Leave a comment

IBPS PO Current Affairs Quiz

1. Which movie won the Best Film award at the 3rd BRICS Film Festival held in Durban?
a. Village Rockstars
b. Grassroots
c. Newton
d. Toilet
e. Padman
Sol. Ans: (c) Newton directed by Amit Masurkar won Best Film and Village Rockstars by Rima Das received
Best Actress (Bhanita Das) and Special Jury Award.

2. Peggy Whitson is related a/an:
a. President of California
b. Astronaut
c. President of IMF
d. None of the above
Sol. Ans: (b)
She is a NASA‟s record-breaking spacewoman.
Announced her retirement as astronaut.
During her career, she had racked up total of 665 days in space.

3. Who was awarded the WHO World No Tobacco Day 2017 Award?
a. Ram Manohar Dubey
b. S K Arora
c. Rajiv Desai
d. V. K. Shrivastava
e. Padam Patil
Sol. Ans: (b) Delhi government‟s additional director of health, SK Arora was awarded prestigious World
Health Organization (WHO) World No Tobacco Day 2017 Award for his extraordinary contribution
towards tobacco control. He was presented the award by Henk Bekedam, WHO India country head in New
Delhi.

4. Who has been appointed as vigilance commissioner in Central Vigilance Commission (CVC)?
a. Sharad Kumar
b. Kapil Sharma
c. Rudra Singh
d. Rohit Mehra
Sol. Ans: (a)
President Ram Nath Kovind has appointed former National Investigation Agency (NIA) chief Sharad
Kumar as vigilance commissioner in Central Vigilance Commission (CVC).
CVC is an apex probity watchdog of Union Government formed to address governmental corruption.

5. Who was conferred with the 2018 Rajiv Gandhi National Sadbhavna Award?
a. Dr. Ram Nath Kovind
b. Dr. Balaram Jakhad
c. Gopalkrishna Gandhi
d. Satya Pal Malik
e. Anna Hazare
Sol. Ans: (c)
Former West Bengal Governor Gopalkrishna Gandhi was conferred with 2018 Rajiv Gandhi National
Sadbhavana Award. He was presented award in New Delhi on occasion of 74th birth anniversary of former
Prime Minister Rajiv Gandhi.

6. Who is appointed as the brand ambassador of Sikkim?
a. Akshay Kumar
b. Sunidhi Chauhan
c. Shreya Ghosal
d. None of the above
Sol. Ans: (d)
Sikkim Government has appointed renowned music composer AR Rahman as Brand Ambassador of the
State for a year.

7. Which Indian airport was awarded Airports Council International Airport Service Quality World no.1 in the
5-15 Million Passengers Per Annum (MPPA) category?
a. Kolkata Airport
b. New Delhi Airport
c. Hyderabad Airport
d. Raipur Airport
e. Mumbai Airport
Sol. Ans: (c)
Hyderabad International Airport (Rajiv Gandhi International Airport) was awarded Airports Council
International Airport Service Quality World no.1 airport awardin the 5-15 Million Passengers Per Annum
(MPPA) category. This is for the second consecutive year Hyderabad airport has won this award. It was
adjudged World no 1 Airport in this category earlier in 2016.

8. Justice AK Goel is appointed as new Chairperson of ______.
a. National Green Tribunal
b. East Zone Council
c. SEBI
d. None of the above
Sol. Ans: (a)
The Appointments Committee of the Cabinet (ACC) has appointed Justice AK Goel as new Chairperson of
National Green Tribunal (NGT).
NGT is related to expeditious disposal of cases relating to environmental protection and conservation of
forests and other natural resources.

9. Who out of the following was conferred with the Khel Ratna Award 2018?
a. Manpreet Singh
b. Rohan Bopanna
c. Rahi Sarnobat
d. Both a and c
e. None of the above
Sol. Ans: (e)
Virat Kohli and weightlifter Mirabai Chanu were conferred with the Khel Ratna Award 2018. The
mentioned three people have won the Arjuna Award 2018.

10. Sonal Mansingh has nominated by President for Rajya Sabha. She is a:
a. RSS ideologue
b. Stone artist
c. Classical Dancer
d. IAS officer
Sol. Ans: (c)
President Ram Nath Kovind has nominated former MP Ram Shakal, RSS ideologue Rakesh Sinha,classical dancer Sonal Mansingh and stone artist Raghunath Mohapatra as members of Rajya Sabha.

Posted on Leave a comment

Current Affairs Quiz 3rd July 2019

These Current Affairs Quiz is very helpful for those who are preparing for Government Jobs like Bank Po, Clerk, SSC CGL, MTS, CPO SI, State Government Jobs

1. Who out of the following won the Nobel Chemistry Prize?
a. Frances H. Arnold
b. Baker Moore
c. Dorothy Hodgkin
d. Ada Yonath
e. George Winter
Sol. Ans: (a)
The Royal Swedish Academy of Sciences has selected US scientists Frances Arnold and George Smith and British researcher Gregory Winter for the 2018 Nobel Prize in Chemistry.

2. _______ is appointed as Director General of ICMR?
a. Balram Bhargava
b. Anshul Goyal
c. Shashank Mehta
d. Ravi Singh
Sol. Ans: (a)
He will have tenure of three years or until attainment of age of 60 years. ICMR is India’s apex scientific body for the formulation, coordination and promotion of biomedical research. It was established in 1911 as Indian Research Fund Association.

3. Who was conferred with the UNEP Champions of Earth Award 2018?
a. Donald Trump
b. Emmanuel Macron
c. Francoise Hollande
d. Justin Trudeau
e. Angela Merkel
Sol. Ans: (b)
French President Emmanuel Macron was among the 6 winners who were conferred with the UNEP Champions of the Earth Award 2018.

4. Who has become the longest serving Chief Minister of India?
a. Nar Bahadur Bhandari
b. Pawan Chamling
c. Jyoti Basu
d. Ratan Pal
Sol. Ans: (b)
He has completed 23 years, four months and 17 days of uninterrupted service in office.
He surpassed earlier record held by Jyoti Basu, 5-term West Bengal CM who held office for 23 years.

5. India‟s official entry for the Oscars 2019 „Village Rockstars‟ has been directed by –
a. Kaushik Ganguly
b. Kankan Gogoi
c. Rima Das
d. Sudhir Mehta
e. Ranjan Deb
Sol. Ans: (c)
The film is written, edited, co-produced, and directed by Rima Das, who is a self-taught filmmaker. It has been set in Das‟ own village Kalardiya in Chaygao district of Assam. Its story revolves around 10-year-old girl, Dhunu (played by child actor Bhanita Das), who dreams to form her own rock band and goes in search of electric guitar in her village.

6. First woman lawyer to be appointed as Supreme Court judge?
a. Anjana Dubey
b. Kamana Shetty
c. Neelam Mehra
d. Indu Malhotra
Sol. Ans: (d)
She will be seventh woman judge in SC, since it was established 67 years ago.
In 1989, Justice M. Fathima Beevi became first woman judge in Supreme Court.

7. Who was the head of the Selection Committee to pick up the Dronacharya and Dhyanchand Awardees?
a. Samresh Jung
b. G S Sandhu
c. Onkar Kedia
d. Inder Dhamija
e. Mukul Mudgal
Sol. Ans: (e)
Justice Mukul Mudgal was named Chairman of 11-member selection committee to pick this year‟s
Dronacharya and Dhyanchand awardees given as part of National Sports Awards ceremony.

8. Who is the new chairman of Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI)?
a. Raj Kamal
b. Jitendra Mehta
c. Subhash Chandra Khuntia
d. Milka Singh
Sol. Ans: (c)
The Appointments Committee of Cabinet (ACC) has appointed former chief secretary of Karnataka,
Subhash Chandra Khuntia as a new chairman.
IRDA is an apex statutory body that regulates and develops insurance industry in India.

9. General Dalbir Singh Suhag (Retired) of the Indian Army was awarded the Legion of Merit. Which country
does the Legion of Merit award belong to?
a. Britain
b. Canada
c. France
d. USA
e. Australia
Sol. Ans: (d)
United States Government has awarded Legion of Merit (Degree of Commander) to General Dalbir Singh
Suhag (Retired) of Indian Army. The award was given to Singh for his exceptionally meritorious service as
Chief of Army Staff (CoAS) from August 2014 to December 2016.

10. Who appoints governors of India?
a. President
b. Prime Minister
c. Defence minister
d. All of the above
Sol. Ans: (a)
President Ram Nath Kovind has appointed Kummanam Rajasekharan as Governor of Mizoram and Prof Ganeshi Lal as Governor of Odisha under Article 153 of the Constitution.