Posted on Leave a comment

IBPS RRB PO Simplification Questions Level 2

Here are the set of Quants Simplification  Level 2 Questions Topic

Level II Questions

1. 9067 + 2065 – 8400 + 3045 – 1520 = ?
(a) 4257 (b) 4157 (c) 4357
(d) 4047 (e) None of these

2. 1/16 of 8432 + 50% of ? = 4429
(a) 6804 (b) 8224 (c) 7884
(d) 7804 (e) None of these

3. 250% of ? ÷ 250 – 444 = 200
(a) 634000 (b) 6440 (c) 64400
(d) 64444000 (e) None of these

4. 18.5 % of 220 + 12.4% of 680 = ?
(a) 132.05 (b) 125.02 (c) 142.07
(d) 118.7 (e) None of these

5. 18 × 16 – 3445 ÷ 13 = ? – 344
(a) 369 (b) 367 (c) 368
(d) 467 (e) None of these

6. 5.6 × 12.5 ÷ 0.5 + 15.5 = ? + 49.5
(a) 105 (b) 106 (c) 104
(d) 200 (e) None of these

7. 72% of 390 + 28% of 165 = (x– 3)
(a) 320 (b) 325 (c) 327
(d) 330 (e) None of these

Ans: 1[a], 2[d], 3[c], 4[b], 5[b],
6[b], 7[d]

Posted on Leave a comment

Math Simplification Questions Level I

Here are the set of Level 1 Questions of Simplification Topic of Math could be asked in IBPS RRB PO/Clerk

Level I

1. 14.28% of 49 = ?
(a) 8 (b) 11 (c) 7
(d) 16 (e) 15

2. 65% of 240 + ? % of 150 = 210
(a) 45 (b) 46 (c) 32
(d) 36 (e) None of these

3. 4 4/5 / 6 2/5 = ?
(a) 3/4 (b) 5/7 (c) 7/11
(d) 5/8 (e) None of these

4. 26.5% of 488 = ?
(a) 205.65 (b) 211.72 (c) 145.67
(d) 129.32 (e) None of these

5. 140% of 56 + 56% of 140 = ?
(a) 78.4 (b) 158.6 (c) 156.8
(d) 87.4 (e) None of these

6. 8000 ÷ 16-200 = ? × 6
(a) 75 (b) 60 (c) 50
(d) 25 (e) None of these

7. 73 × 18 + 486 = ? + (13)^2
(a) 1485 (b) 1631 (c) 1525
(d) 1225 (e) None of these

8. 1/8 th of 6/7 th of 11200 = ?
(a) 1100 (b) 1220 (c) 1430
(d) 1200 (e) None of these

9. (6990 ÷ 15) × (468 ÷ 18) = ?
(a) 12161 (b) 12116 (c) 14000
(d) 13342 (e) None of these

10. 3/5 th of 24% of 500 – 32 = ?
(a) 20 (b) 30 (c) 50
(d) 40 (e) None of these

Ans: 1[c], 2[d], 3[a], 4[d], 5[c],
6[c], 7[b], 8[d], 9[b], 10[d]

Posted on Leave a comment

HCF LCM Question for Practice

Here are the certain sets of questions of HCF, LCM in order to the practice

1. LCM of two numbers is 225 and their HCF is 5.  If one number is 25, the other number will be?
(1) 5
(2) 25
(3) 45
(4) 225
(5) None

2. The LCM of two numbers is 1820 and their HCF is 26. If one number is 130 then the other number is:
(1) 70
(2) 1690
(3) 364
(4) 1264

3. The least number which when divided by 4,6,8,12 and 16 leaves a remainder of 2 in each case?
(1) 46
(2) 48
(3) 50
(4) 56

4. The least multiple of 13, which on dividing by 4, 5, 6, 7 and 8 leaves remainder in each case is:
(1) 2520
(2) 842
(3) 2522
(4) 840

5. The least perfect square, which is divisible by each of 21, 36 and 66 is
(1) 214344
(2) 214434
(3) 213444
(4) 231444

6. Which is the least number which when doubled will be exactly divisible by 12, 18, 21 and 30?
(1) 2520
(2) 1260
(3) 630
(4) 196

7.The traffic lights at three different road crossings change after 24 seconds, 36 seconds and 54 seconds respectively. If they all change simultaneously at 10:15:00 AM then at what time will they again change simultaneously?
(1) 10: 16: 54 AM
(2) 10: 18: 36 AM
(3) 10: 17: 02 AM
(4) 10: 22: 12 AM

8. 4 bells ring at intervals of 30 minutes, 1 hour, 1 1/2 hour and 1 hour 45 minutes respectively. All the bells ring simultaneously at 12 Noon. They will again ring simultaneously at
(1) 12 midnight
(2) 3 AM
(3) 6 AM
(4) 9 AM

9. Four bells ring at intervals of 5, 6, 8 and 9 seconds. All the bells ring simultaneously at some time. They will again ring simultaneously after
(1) 6 Minutes
(2) 12 Minutes
(3) 18 Minutes
(4) 24 Minutes

Answers: 1[3], 2[3], 3[3], 4[3], 5[3], 6[3], 7[2], 8[4], 9[1]

Posted on Leave a comment

Maths Percentage Questions for IBPS RRB PO Clerk

This is the set for practice after watching the video so that you could solve the  questions

1. What fraction is equal to 66 2/3%?
(a) 2/7
(b) 3/5
(c) 2/3
(d) 1/3
(e) None of these

2. What fraction is equal to 25% of 37 1/2%
(a) 3/24
(b) 3/32
(c) 1/12
(d) 7/12
(e) None of these

3. Find the value of 15% of Rs. 140.60p
(a) Rs 21.59p
(b) Rs 31.75p
(c) Rs 21.69p
(d) Rs 21.69p
(e) None of these

4. What percent is 45 minutes of 12 hours 15 minutes?
(a) 6 3/49 %
(b) 6
(c) 8 2/3%
(d) 6 6/49%
(e) None of these

5. A regiment lost in an engagement 20% of it men and still had 420 men left. How many men were there in the regiment at first/
(a) 424
(b) 550
(c) 515
(d) 555
(e) None of these

6. If 97 percent of the students are present in a class and 18 students are absent, find the total number of students in the class?
(a) 570
(b) 630
(c) 600
(d) 615
(e) None of these

7. A candidate has to obtain 33% of the total number of marks to pass. He obtains 262 marks and fails by 200 marks. Find the total number of marks?
(a) 1400
(b) 2200
(c) 1000
(d) 950
(e) None of these

8.The population of a town increased from 960 to 1008. Find the increase percent?
(a) 8%
(b) 7%
(c) 6%
(d) 5%
(e) None of these

9. A woman has certain number of mangoes of which 15% are bad. She gives 80% of the remainder in charity. Then she has 51 left. How many has she at first?
(a) 300
(b) 350
(c) 750
(d) 3000
(e) None of these

10. At an election a candidate who gets 62% of the vote is elected by a majority of 144 votes. Find the number of votes polled to the elected candidates.
(a) 372
(b) 600
(c) 228
(d) 350
(e) None of these

11. At an election, a candidate secured 41% of the votes. The other candidate defeated him by 270 votes. Find the number of votes recorded?
(a) 1200
(b) 1500
(c) 1400
(d) 1350
(e) None of these

12. A candidate who gets 25% of the marks fails by 135 marks. But another candidate who gets 50% marks gets 145 marks more than are necessary for passing. Find the passing percentage?
(a) 25%
(b) 30%
(c) 33%
(d) 40%
(e) None of these

13. In an examination, 70% of the candidate passed in English and 65% passed in Mathematics. If 27% failed in both, find the passed percentage.
(a) 38%
(b) 35%
(c) 62%
(d) 73%
(e) None of these

14. A reduction of 20% in the price of sugar would enable a person to purchase 10 kgs. of sugar for Rs. 150. Find the original price per kg?
(a) Rs 3.50p
(b) Rs 3.75p
(c) Rs 3.40p
(d) Rs 3.85p
(e) None of these

15. A reduction of 6 1/4% would enable a man to get 2 quintals of soft coal more for Rs 240. Find the reduced and the original price per quintal of coal.
(a) Rs 7.25p ; Rs 8.00p
(b) Rs 7.25p ; Rs 8.25p
(c) Rs 7.50p ; Rs 9.00p
(d) Rs 7.50p ; Rs 8.00p
(e) None of these

Answers: 1[c]; 2[b]; 3[c]; 4[d]; 5[a]; 6[c]; 7[a]; 8[d]; 9[a]; 10[a]; 11[b]; 12[d]; 13[c]; 14[b]; 15[d]