Posted on Leave a comment

Current Affairs Quiz 3rd July 2019

These Current Affairs Quiz is very helpful for those who are preparing for Government Jobs like Bank Po, Clerk, SSC CGL, MTS, CPO SI, State Government Jobs

1. Who out of the following won the Nobel Chemistry Prize?
a. Frances H. Arnold
b. Baker Moore
c. Dorothy Hodgkin
d. Ada Yonath
e. George Winter
Sol. Ans: (a)
The Royal Swedish Academy of Sciences has selected US scientists Frances Arnold and George Smith and British researcher Gregory Winter for the 2018 Nobel Prize in Chemistry.

2. _______ is appointed as Director General of ICMR?
a. Balram Bhargava
b. Anshul Goyal
c. Shashank Mehta
d. Ravi Singh
Sol. Ans: (a)
He will have tenure of three years or until attainment of age of 60 years. ICMR is India’s apex scientific body for the formulation, coordination and promotion of biomedical research. It was established in 1911 as Indian Research Fund Association.

3. Who was conferred with the UNEP Champions of Earth Award 2018?
a. Donald Trump
b. Emmanuel Macron
c. Francoise Hollande
d. Justin Trudeau
e. Angela Merkel
Sol. Ans: (b)
French President Emmanuel Macron was among the 6 winners who were conferred with the UNEP Champions of the Earth Award 2018.

4. Who has become the longest serving Chief Minister of India?
a. Nar Bahadur Bhandari
b. Pawan Chamling
c. Jyoti Basu
d. Ratan Pal
Sol. Ans: (b)
He has completed 23 years, four months and 17 days of uninterrupted service in office.
He surpassed earlier record held by Jyoti Basu, 5-term West Bengal CM who held office for 23 years.

5. India‟s official entry for the Oscars 2019 „Village Rockstars‟ has been directed by –
a. Kaushik Ganguly
b. Kankan Gogoi
c. Rima Das
d. Sudhir Mehta
e. Ranjan Deb
Sol. Ans: (c)
The film is written, edited, co-produced, and directed by Rima Das, who is a self-taught filmmaker. It has been set in Das‟ own village Kalardiya in Chaygao district of Assam. Its story revolves around 10-year-old girl, Dhunu (played by child actor Bhanita Das), who dreams to form her own rock band and goes in search of electric guitar in her village.

6. First woman lawyer to be appointed as Supreme Court judge?
a. Anjana Dubey
b. Kamana Shetty
c. Neelam Mehra
d. Indu Malhotra
Sol. Ans: (d)
She will be seventh woman judge in SC, since it was established 67 years ago.
In 1989, Justice M. Fathima Beevi became first woman judge in Supreme Court.

7. Who was the head of the Selection Committee to pick up the Dronacharya and Dhyanchand Awardees?
a. Samresh Jung
b. G S Sandhu
c. Onkar Kedia
d. Inder Dhamija
e. Mukul Mudgal
Sol. Ans: (e)
Justice Mukul Mudgal was named Chairman of 11-member selection committee to pick this year‟s
Dronacharya and Dhyanchand awardees given as part of National Sports Awards ceremony.

8. Who is the new chairman of Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI)?
a. Raj Kamal
b. Jitendra Mehta
c. Subhash Chandra Khuntia
d. Milka Singh
Sol. Ans: (c)
The Appointments Committee of Cabinet (ACC) has appointed former chief secretary of Karnataka,
Subhash Chandra Khuntia as a new chairman.
IRDA is an apex statutory body that regulates and develops insurance industry in India.

9. General Dalbir Singh Suhag (Retired) of the Indian Army was awarded the Legion of Merit. Which country
does the Legion of Merit award belong to?
a. Britain
b. Canada
c. France
d. USA
e. Australia
Sol. Ans: (d)
United States Government has awarded Legion of Merit (Degree of Commander) to General Dalbir Singh
Suhag (Retired) of Indian Army. The award was given to Singh for his exceptionally meritorious service as
Chief of Army Staff (CoAS) from August 2014 to December 2016.

10. Who appoints governors of India?
a. President
b. Prime Minister
c. Defence minister
d. All of the above
Sol. Ans: (a)
President Ram Nath Kovind has appointed Kummanam Rajasekharan as Governor of Mizoram and Prof Ganeshi Lal as Governor of Odisha under Article 153 of the Constitution.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *