Posted on Leave a comment

IBPS PO Current Affairs Quiz

1. Which movie won the Best Film award at the 3rd BRICS Film Festival held in Durban?
a. Village Rockstars
b. Grassroots
c. Newton
d. Toilet
e. Padman
Sol. Ans: (c) Newton directed by Amit Masurkar won Best Film and Village Rockstars by Rima Das received
Best Actress (Bhanita Das) and Special Jury Award.

2. Peggy Whitson is related a/an:
a. President of California
b. Astronaut
c. President of IMF
d. None of the above
Sol. Ans: (b)
She is a NASA‟s record-breaking spacewoman.
Announced her retirement as astronaut.
During her career, she had racked up total of 665 days in space.

3. Who was awarded the WHO World No Tobacco Day 2017 Award?
a. Ram Manohar Dubey
b. S K Arora
c. Rajiv Desai
d. V. K. Shrivastava
e. Padam Patil
Sol. Ans: (b) Delhi government‟s additional director of health, SK Arora was awarded prestigious World
Health Organization (WHO) World No Tobacco Day 2017 Award for his extraordinary contribution
towards tobacco control. He was presented the award by Henk Bekedam, WHO India country head in New
Delhi.

4. Who has been appointed as vigilance commissioner in Central Vigilance Commission (CVC)?
a. Sharad Kumar
b. Kapil Sharma
c. Rudra Singh
d. Rohit Mehra
Sol. Ans: (a)
President Ram Nath Kovind has appointed former National Investigation Agency (NIA) chief Sharad
Kumar as vigilance commissioner in Central Vigilance Commission (CVC).
CVC is an apex probity watchdog of Union Government formed to address governmental corruption.

5. Who was conferred with the 2018 Rajiv Gandhi National Sadbhavna Award?
a. Dr. Ram Nath Kovind
b. Dr. Balaram Jakhad
c. Gopalkrishna Gandhi
d. Satya Pal Malik
e. Anna Hazare
Sol. Ans: (c)
Former West Bengal Governor Gopalkrishna Gandhi was conferred with 2018 Rajiv Gandhi National
Sadbhavana Award. He was presented award in New Delhi on occasion of 74th birth anniversary of former
Prime Minister Rajiv Gandhi.

6. Who is appointed as the brand ambassador of Sikkim?
a. Akshay Kumar
b. Sunidhi Chauhan
c. Shreya Ghosal
d. None of the above
Sol. Ans: (d)
Sikkim Government has appointed renowned music composer AR Rahman as Brand Ambassador of the
State for a year.

7. Which Indian airport was awarded Airports Council International Airport Service Quality World no.1 in the
5-15 Million Passengers Per Annum (MPPA) category?
a. Kolkata Airport
b. New Delhi Airport
c. Hyderabad Airport
d. Raipur Airport
e. Mumbai Airport
Sol. Ans: (c)
Hyderabad International Airport (Rajiv Gandhi International Airport) was awarded Airports Council
International Airport Service Quality World no.1 airport awardin the 5-15 Million Passengers Per Annum
(MPPA) category. This is for the second consecutive year Hyderabad airport has won this award. It was
adjudged World no 1 Airport in this category earlier in 2016.

8. Justice AK Goel is appointed as new Chairperson of ______.
a. National Green Tribunal
b. East Zone Council
c. SEBI
d. None of the above
Sol. Ans: (a)
The Appointments Committee of the Cabinet (ACC) has appointed Justice AK Goel as new Chairperson of
National Green Tribunal (NGT).
NGT is related to expeditious disposal of cases relating to environmental protection and conservation of
forests and other natural resources.

9. Who out of the following was conferred with the Khel Ratna Award 2018?
a. Manpreet Singh
b. Rohan Bopanna
c. Rahi Sarnobat
d. Both a and c
e. None of the above
Sol. Ans: (e)
Virat Kohli and weightlifter Mirabai Chanu were conferred with the Khel Ratna Award 2018. The
mentioned three people have won the Arjuna Award 2018.

10. Sonal Mansingh has nominated by President for Rajya Sabha. She is a:
a. RSS ideologue
b. Stone artist
c. Classical Dancer
d. IAS officer
Sol. Ans: (c)
President Ram Nath Kovind has nominated former MP Ram Shakal, RSS ideologue Rakesh Sinha,classical dancer Sonal Mansingh and stone artist Raghunath Mohapatra as members of Rajya Sabha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *